Lopende projecten

 

Sponser een kind

In Nederland is het voor kinderen de gewoonste zaak van de wereld: je gaat naar de school. Dat is in Nepal niet het geval. In het dorp Ratnanagar zijn afgelopen jaar 5 klassen gebouwd voor de Kaparkhorischool met geld van o.a. Nepal Pariwar, een school uit Groningen, een school uit Meppel en door Jan Koert en Daan. Deze school telt een 350 leerlingen. De lokale bevolking behoort tot de laagste kasten (Sarkhi, Damai, Kami) en bestaat voor het grootste gedeelte uit boeren. De meeste hebben geen eigen land. Ze kunnen net rondkomen, maar dan houdt het op. Geld om hun kind naar school te sturen hebben veel gezinnen niet. Nepal Pariwar heeft zich sterkt gemaakt om ook de kinderen van deze arme gezinnen naar school te sturen. Gedurende 8 jaar worden de kinderen gesponserd. De kosten bedragen 50 euro per jaar en zijn bestemd voor schoolkleding, boeken en schoolspullen en later schoolgeld. Indien u interesse heeft om ook een kind te sponseren, dan kan dat alleen voor de totale schoolperiode van 8 jaar (kosten dus 400 euro). Wij vinden dat het minimale basisniveau voor kinderen moet zijn dat ze naar school kunnen gaan. De eerste 22 kinderen hebben een sponser, maar er zijn er nog meer. Hebt u Interesse in het sponseren van een kind, stuur dan een e-mail naar Jan Laan.

Klik hier voor de foto's van 2007 en klik hier voor de foto's van 2008.

 

Blindenhostel

Klik hier voor foto's van de opening van het hostel in 2003.

Klik hier voor foto's van de uitbreiding van het blindenhostel.

Klik hier voor de foto's van februari 2007, klik hier voor een foto van mei 2008.

Klik hier voor de foto's van 2009.

December 2003 is in het district Bachhauli vlakbij het bekende toeristendorpje Sauraha een Hostel voor blinde kinderen gerealiseerd door stichting Nepal Pariwar ism Slach om è Mar, Wilde Ganzen en NCDO. 12 blinde kinderen kregen voor die tijd les in een van de klaslokalen van de Jhuwani High Secondery school. Dit lokaal was tevens de ruimte waar zij moesten slapen, eten en recreëren. Dat is nu gelukkig verleden tijd. De hostel heeft vier (slaap) kamers met op elke kamer een eigen toilet en een douche, er is een recreatieruimte, keuken en bibliotheek. De kinderen kunnen nu een gewoon leven leiden. Maar er wonen meer blinde kinderen in dit gebied, vaak onder slechte omstandigheden. De locale overheid heeft daarom besloten om deze hostel een regiofunctie te geven. Nepal Pariwar ondersteunt dit initiatief en gaat het gebouw uitbreiden. Er kunnen dan 12-16 extra blinde kinderen in het nieuwe gedeelte wonen.
Nepal Pariwar heeft als eis gesteld voor uitbreiding van de hostel dat de overheid voor een extra leerkracht, een kok en een verzorgster moet zorgen. Inmiddels is de overeenkomst getekend zodat de uitbreiding gerealiseerd kan worden. Op 13 december 2005 waren de broers Jan en Eltjo Laan, bestuursleden van Nepal Pariwar aanwezig om samen met de blinde kinderen de eerste steen te leggen voor uitbreiding van de hostel. Als alles meezit zal de bouw klaar zijn in juni!!
De coördinatie van dit project is in handen van Ram Rijal, een Nepalese vrijwilliger die ook de projecten van enkele andere Friese organisaties in Chitwan begeleidt.
Nepal Pariwar zoekt nog een sponsor voor een spraakmodule (Engelstalig) voor een computer en enkele braille typmachines en leermiddelen.

De plannen om het Blindenhostel uit te breiden zijn gerealiseerd. Vanuit het de Nepalese regering is al aangegeven dat het Blindenhostel een regiofunctie krijgt. Dat betekent dat op termijn een extra leerkracht komt. Inmiddels is het gebow helemaal klaar en in maart 2007 is het feestelijk geopend door Jan Laan en zijn groep. Vanaf 2010 zal worden begonnen met de bouw van een trainings- en opleidingscentrum voor blinden en slechtzienden. Dit gebouw zal waarschijnlijk eind 2010 gereed zijn. Blinden en slechtzienden kunnen een vak leren, zodat ze voor zichzelf kunnen zorgen.

 

Healthpost Ghorepani

Klik hier voor foto's.

Klik hier voor de foto's van 2007.

Klik hier voor de foto's van 2008.

Klik hier voor de foto's van 2009.

In 2009 is er een nieuwe Healthpost gebouwd in Ghorapani op een hoogte van 2800 meter. Dit dorp, met zijn vriendelijke inwoners, voornamelijk bestaande uit de Mugger kaste, ligt in het district Kaski (boven Pokhara).In de wijde omgeving is geen medische hulppost waar zowel de locale bevolking als de toeristen terecht kunnen voor medische hulp en medicijnen.
Dat is inmiddels veranderd. Tijdens het bezoek van de Nederlandse groep met Jan Laan op 21 februari 2006 bleek dat de bevolking al het een en ander had voorbereid voor de Healthpost. Initiatiefnemer was Captain Pun, een gepensioneerd kapitein uit het Indiase leger. Samen met een comité hebben ze een bestaand gebouwtje verbouwd en ingericht als Healthpost. Nepal Pariwar had dit in december 2005 gevraagd. Dankzij een structurele bijdrage van Nepal Pariwar kan nu gestart worden met medische hulp. Een verpleegster is inmiddels opgeleid. Een lijst wordt gemaakt van de meest noodzakelijke medicijnen voor de lokale bevolking. Dat wordt gedaan door een orthopedisch chirurg uit deze streek, die in Pokhara in een ziekenhuis werkzaam is. Deze arts gaat samen met het comité Healthpost een planning maken voor de wijde omtrek, zodat ook andere dorpen baat kunnen hebben van deze Healtpost. Nepal Pariwar betaalt de opleiding, medicijnen en salaris van de verpleegster, niet alleen dit jaar maar structureel. Het is de bedoeling dat het project over 6 of 7 jaar geheel zelfstandig verder gaat. De chirurg heeft zich opgeworpen als adviseur. Al met al een mooi resultaat, wat dankzij de bevolking snel tot resultaat heeft geleid.

 In 2010 is er op initiatief van Jan Laan en samen met de lokale bevolking besloten het project Save Drinking Water te starten. Toeristen maar ook de bevolking profiteren van schoon drinkwater wat met behulp van ozongas wordt gezuiverd. Daardoor verdwijnen er minder plastic flessen in het milieu. De hoofdsponser van dit project is Jan Laan.Hospitaal Bachauli (Sauraha)

Klik hier voor meer foto's.

Klik hier voor de foto's van 2007.

Kik hier voor de foto's van 2008.

Kik hier voor de foto's van 2009.

Vlak bij Sauraha (Chitwan) staat een gebouw wat af en toe gebruikt wordt als Healthpost. Tot op heden was daar geen arts aanwezig. Wel lokale mensen die op het gebied van gezondheids spreekuur hielden. Zieke mensen in een gebied van 33.000 inwoners waren daarom aangewezen op het ziekenhuis in Narayanghat ruim 50 kilometer verder. Zelfs voor kleine ingrepen. Om daar te komen is men soms uren onderweg. Inmiddels heeft Nepal Pariwar er voor kunnen zorgen dat er nu een arts aanwezig is, weliswaar voor maar 4 dagen per week, maar toch. Op 13 december is met de bouw van het nieuwe hospitaal begonnen. Bovenop en voor het bestaande gebouw komt een etage met verschillende ruimten, die gebruikt zullen worden voor onderzoek, verpleegruimte en voor kleine ingrepen. Er zijn op het gebied van inentingen al programma’s gestart. Als het hospitaal klaar is zal er 7 dagen per week een arts beschikbaar zijn. Jan en Eltjo Laan, bestuursleden van Nepal Pariwar mochten alvast met graafwerk beginnen maar dat viel niet mee. Daarvoor moest er een oude fundering worden gesloopt. Een Nepalese bouwcommissie is verantwoordelijk voor de gang van zaken rondom de bouw. Coördinator van het project is Ram Rijal uit Sauraha. Inmiddels is het hospitaal klaar en in maart 2007 is het feestelijk geopend door Jan Laan. De minister van volksgezondheid heeft toegezegd een arts te leveren. De arts is er inmiddels evenals verpleegkundigen en een laborant. Maart 2008 heeft Jan Laan medische instrumenten gekocht in Nepal en deze aangeboden aan het bestuur van de (sub) Healthpost Bachhauli. De (sub) Healthpost staat dermate goed bekend door de Nepalese overheid, dat het aantal personeelsleden wordt uitgebreid met 3 personen. Het wordt dan een "volwaardige" Healthpost.

Vanaf 2009 worden er inentingsprogramma's uitgevoerd, zijn er regelmatig oogkampen en worden medicijnen er gratis verstrekt.
  

 

School Tirkhedunga

Klik hier voor foto's.

Op 22 februari 2006 in Nepal was er wederom een hoogtepunt, nu in het dorpje Tirkhedunga. In december 2005 had Jan, samen met zijn broer Eltjo afspraken gemaakt over de bouw van twee klaslokalen voor de Bhagawatischool. Deze school heeft 8 klassen. Leerlingen die naar klas 9 of 10 willen zijn aangewezen op een andere school, op vaak enkele uren lopen van Tirkhedunga. De school wilde graag 2 klassen hebben om dit probleem op te lossen. Dankzij een aktie van Jan Koert Schipper uit het Drentse Annen, die zich liet sponseren voor zijn 1e marathon op Terschelling kon deze aktie van start.

 

Kaparphori school

Begin maart 2005 is begonnen met de bouw van 5 klaslokalen bij de Kaparphori school. Twee andere scholen hebben imiddels computers gekregen.
  

Klik hier voor meer foto's.

 

Child Environment Nepal is een jonge Nepalese organisatie van Sagar Pandey, directeur van een groot trekking buro in Nepal (www.himalayanglacier.com.np). Hij en zijn staf trekken zich het lot aan van kinderen die wees geworden zijn tijdens de jarenlange strijd tussen regeringsleger en de Maoisten in Jogimara (Dang).

Er is een opvanghuis, dat ingericht is voor 12 weeskinderen (zie foto). Deze kinderen worden in dit tehuis volledig verzorgd en moeten ook naar school. Pas als ze op eigen benen kunnen staan verlaten ze het tehuis. Bestuurslid voor deze stichting is Jan Laan, die vanuit Nederland probeert de Nepalese stichting te helpen. Info over dit project: e-mail of bekijk de site http://cennepal.nepal.org.np.

CEN wil graag het huis kopen met een stukje grond erbij. Dus... iedere gift is van harte welkom. Giro 3702 Nepal Pariwar te Jelsum o.v.v. CEN.

Interesse als vrijwilliger voor dit project? Stuur een e-mail t.a.v. mr. Sagar Pandey.
 

Klik hier voor meer foto's.Groep Friezen maakt de Himalaya schoon (zie foto's)

Op 29 februari 2004 heeft een groep Friezen in Nepal, samen met extra dragers, gidsen en personeel van twee Nepalese organisaties, Keep (Kathmandu Environmental Education Project) en Acap (Annapurna Conservation Area Protection) de Royal Trek schoongemaakt. Deze trektocht is zeer geliefd bij toeristen, die van hieruit naar het Annapurna Basiscamp en de Macchapuchare Basis kamp en Jomoson kunnen lopen. Uitgerust met speciale schoonmaakstokken en handschoenen is er onder leiding van Jan Laan ruim 700 kg vuil ingezameld. Een gedeelte van het vuil moest onderweg worden verbrand. Blik, glas en batterijen werden meegenomen en naar Pokhara vervoerd. De batterijen zijn meegenomen naar Nederland.
De tocht begon op 1100 meter hoogte bij Phedi op een 20 km van Pokhara. Daar werd ook een bord geplaatst met “Ghorapani Clean Up Campain 2004” en na de eerste dag in Pothana op 1900 meter hoogte was er al 120 kg ingezameld. Dankzij de Nepalese organisaties Keep en Acap was het gemakkelijk om de locale bevolking te mobiliseren mee te helpen. De 2e dag naar Landrung (1650m) was een hoogtepunt. Vlak voor het dorp lag een complete vuilnisbelt. Met de locale bevolking en de schoonmaakploeg werd de hele vuilnisbelt opgeruimd. De Nepalesen hebben de bevolking gevraagd vanaf nu het vuil in te zamelen en te verbranden. Mogelijk zal glas en blik (en batterijen) in de toekomst worden ingezameld.
Ook in Ghandrung (1950m) en Tadapani (2600m) werden mannen en vrouwen gemobiliseerd en werd het dorp schoongemaakt. De inwoners van Ghorapani (2800m) waren op onze komst voorbereid en hadden zelf al het initiatief genomen. Dat gold ook een beetje voor Tirkhedunga (1570m). Het schoonmaakproject werd beëindigd in Birethanti.
Dat het Nederlandse initiatief erg werd gewaardeerd bleek op twee persconferenties, waar zowel radio als TV en tientallen journalisten op af waren gekomen. De Nepalese TV deed er verslag van. Het schoonmaakproject was een onderdeel van een drieweekse Nepalreis.