Save Sauraha

 

Help de bevolking van Sauraha (Chitwan)

Sauraha is het belangrijkste dorp in Chitwan dat toegang biedt tot het Royal Chitwan National Parc. Vanaf 1994 treedt de Rapti rivier tijdens de moesson regelmatig buiten haar oevers.

In 2001 stond het water op veel plaatsen in Sauraha ruim 2 ˝ meter hoog. De schade was gigantisch. Vanuit Sauraha bezoeken jaarlijks tienduizenden toeristen het Chitwan Nationale Park. In dit park, zo groot als de provincie Utrecht, leven tientallen soorten zoogdieren waaronder tijgers, neushoorns, lippenberen, vier soorten herten, maar ook kleinere zoogdieren zoals apen. Het is ook het woongebied van verschillende soorten slangen en krokodillen, waaronder de visetende, bijna uitgestorven gharial. Daarnaast is het park beroemd om de bijna 500 vogelsoorten.

In 2004 heeft Sauraha weer onder water gestaan…….. De waterloop van de rivier is nu zo veranderd dat Sauraha direct gevaar loopt bij volgende overstromingen. Door de bouw van een lange stenen dam kan het gevaar worden gekeerd. Maar, daar is geld voor nodig…….

Nepal Pariwar te Jelsum zet zich samen met drie Nepalese organisaties in(waaronder Save Sauraha) om dit te kunnen realiseren. We zijn er van overtuigd, dat indien Sauraha verdwijnt, de toekomst van het Nationale Park ook op het spel staat. Geen toeristen, geen inkomsten om het park te kunnen onderhouden, zo simpel is dat. Dat geldt ook voor de bevolking rond Sauraha (ruim 33.000 inwoners). Ook zij zijn afhankelijk van het toerisme in Sauraha. Er zijn inmiddels 6 dijken gerealiseerd en in juni 2008 nog een, maar er moeten nog veel meer worden aangelegd.

Wilt u dit project steunen, maak dan uw gift over op giro 3702 tnv Nepal Pariwar te Jelsum (telefoon 058-2572550) onder vermelding Save Sauraha. Voor informatie: e-mail.

Namens de stichting Nepal Pariwar: danayabad (dankuwel). Klik hier voor de foto's van 2008.